Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη στο ανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μ. Πρόκειται για έναν από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς της Ηπείρου, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της Πίνδου. Κατά μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

 

 

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου – Αρχοντικό Τοσίτσα

Το μουσείο στεγάζεται στο μεγαλόπρεπο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, το οποίο κτίστηκε το 1661, όμως τη σημερινή του μορφή την πήρε το 1955. Διαθέτει πλούσια συλλογή από θρησκευτικές εικόνες ανυπολόγιστης αξίας, υφαντά, αργαλειούς, τοπικές ενδυμασίες, όπλα, αγροτικά σκεύη και πολλά άλλα που απεικονίζουν τη ζωή του Μετσόβου των προηγούμενων αιώνων, που με ιερή ευλάβεια διατηρείται έως σήμερα.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 16:00, καθημερινά εκτός Πέμπτης
Τηλέφωνο: 26560 41084
www.metsovomuseum.gr   

 

 

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο Νεοελληνικής τέχνης. Περιέχει έργα Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα. Σε μόνιμη έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει 250 αντιπροσωπευτικά έργα όλων των μεγάλων μας δημιουργών των τελευταίων δύο αιώνων: Λύτρας, Γύζης, Τσόκος, Μποκατσιάμπης, Ράλλης, Ξυδιάς, Πανταζής, Βολανάκης, Προσαλέντης, Αλταμούρας, Χατζής, Λεμπέσης, Ιακωβίδης, Σαββίδης, Ροϊλός, Παρθένης, Μαλέας, Οικονόμου, Γεραλής, Γερμενής, Αραβαντινός, Φλωρά-Καραβία, Βυζάντιος, Κογεβίνας, Τσίγκος, Σπυρόπουλος, Κοντόπουλος, Νικολάου, Χατζηκυριάκος – Γκίκας.

Η ξενάγηση στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης και τις κυριότερες τάσεις της φτάνει ως τις μέρες μας με έργα σύγχρονων δημιουργών όπως του Μαλάμου, Μόραλη, Μπότσογλου, Μουστάκα, Πανιάρα, Πρέκα, Σόρογκα, Σπεράντζα, Τέτση, Φασιανού και άλλων.

Αναπαραγωγές έργων της Πινακοθήκης είναι διαθέσιμες προς πώληση κατόπιν παραγγελίας.

Περισσότερες πληροφορίες: averoff@otenet.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τα περισσότερα από τα έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Πολιτικός, συγγραφέας και εμψυχωτής του σημερινού «θαύματος του Μετσόβου», ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (1910-1990), από καιρό οραματιζόταν την ίδρυση Πινακοθήκης υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μέτσοβο. Προς τον σκοπό αυτό, συγκέντρωσε τα έργα της συλλογής, που θεωρείται μια από τις πληρέστερες αυτής της περιόδου, έκτισε το κτίριο της Πινακοθήκης και το 1988 ίδρυσε κοινωφελές Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, στο οποίο δώρισε τόσο τα έργα όσο και το κτίριο της Πινακοθήκης.

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ εγκαινιάστηκε στις 27 Αυγούστου του 1988.

Το 1994 έγινε επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και λειτούργησε η Νέα Πτέρυγα της Πινακοθήκης. Δημιουργήθηκαν νέοι εκθεσιακοί χώροι και η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά. Το κτίριο εκσυγχρονίστηκε και απέκτησε πρόσθετους βοηθητικούς χώρους.

Δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη, η αίθουσα προβολών και κατάστημα με τις εκδόσεις της Πινακοθήκης και τα άλλα είδη δώρων. Διαμορφώθηκε ο ειδικός χώρος του παιδικού εργαστηρίου και το αίθριο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και εκθέσεις.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η Πινακοθήκη παραμένει ανοιχτή καθημερινά (και αργίες), εκτός Τρίτης
Χειμερινό ωράριο: 10:00 – 16:30 (από 15/9 έως 14/7)
Θερινό ωράριο: 10:00 -19:00 (από 15/7 έως 14/9)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ
Μέτσοβο 442 00
Τηλ. 26560-41.210, fax 26560-42.617

Κεντρικά Γραφεία
Ίδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα
Μαραθωνοδρόμου 59, 154 52 Π. Ψυχικό
Τηλ. 210-67.78.244, fax 210-67.15.543
www.averoffmuseum.gr
E-mail: averoff@otenet.gr