Οινοποιείο

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ βρίσκεται στο χωριό του Μετσόβου σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1973 για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής. Σήμερα, έπειτα από οκτώ επεκτάσεις και ανακαινίσεις διαθέτει όλο το σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού. Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες. Η επισκέψιμη διαδρομή του οινοποιείου, με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, αποτελεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην παραγωγή του κρασιού και στην ιστορία του.

Κατεβαίνοντας τις σκάλες που οδηγούν στα κελάρια του οινοποιείου, τα αρώματα του κρασιού διεγείρουν τις αισθήσεις. Το βλέμμα συναντά εικόνες από την ιστορία και την παραγωγή του κρασιού. Το ταξίδι στους επισκέψιμους χώρους εμπνέεται και συνοδεύεται από τη μορφή του Διονύσου, αποκαλύπτοντας τα γοητευτικά χαρακτηριστικά και τα μυστικά του κρασιού. Παράπλευρα από τους επισκέψιμους χώρους του οινοποιείου, η διαδικασία της παραγωγής συνεχίζεται με τους δικούς της ρυθμούς ανάλογα με την εποχή. Ο μούστος ζυμώνει σε δεξαμενές, κρασιά ωριμάζουν σε βαρέλια και παλαιώνουν σε φιάλες, εμφιαλώνονται και ετοιμάζονται για να γεμίσουν τα ποτήρια σας, αναδύοντας τα πλούσια αρώματα του τόπου.

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ – Επισκεφθήτε τον Ιστότοπο

Ξενάγηση στο Οινοποιείο

Η ξενάγηση στο οινοποιείο διαρκεί περίπου 30’ και περιλαμβάνει:

  • Επίσκεψη στα κελάρια του ιστορικού οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ μέσα από ένα θεατρικά στημένο σκηνικό.
  • Παρακολούθηση video προβολών με τα διάφορα στάδια παρασκευής του κρασιού και την ιστορία πίσω από το Κατώγι Αβέρωφ.

Γευστικές Δοκιμές

Προηγούμενη κράτηση απαραίτητη έως μια ημέρα νωρίτερα

Γενικές Πληροφορίες:

  • H θερμοκρασία στα κελάρια είναι χαμηλή (12 – 14°C). Απαραίτητος ο ανάλογος ρουχισμός.
  • Η δυνατότητα γευστικής δοκιμής (ποτήρι 50 ml ανά ετικέτα) εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των ετικετών.
  • Συνοδευτικά εδέσματα μπορούν να παρασκευαστούν, με επιπλέον χρέωση. Απαραίτητη η προηγούμενη κράτηση.
  • Στοv χώρο του οινοποιείου λειτουργεί πωλητήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν κρασιά και διάφορα αξεσουάρ που συνδέονται με το κρασί, καθώς και τοπικά προϊόντα του Μετσόβου. 

“Οινολογώντας”: Ένα Kαινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Συνεχίζοντας το όραμα του ιδρυτή του Ευάγγελου Αβέρωφ, το Κατώγι Αβέρωφ διαγράφει την πορεία του «με λογισμό και μ’ όνειρο» στρέφοντας την προσοχή του στη νέα γενιά. Εγκαινιάζει ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να καλλιεργήσει στους μικρούς επισκέπτες το ενδιαφέρον για το αμπέλι και το κρασί και να τους εισάγει στον κόσμο της οινοποιίας μέσα από επιστημονικά πειράματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του οινοποιείου κάνοντας κλικ εδώ.