Αξιοθέατα

Ήπειρος

Η Ήπειρος, ως επί το πλείστον ορεινή περιοχή, κυριαρχείται από την οροσειρά της Πίνδου, τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Η περιοχή προσφέρει στον επισκέπτη μια ευρεία ποικιλία αξιοθέατων: παραλίες με λευκή άμμο, γραφικά χωριά όπως η Πάργα και τα Σύβοτα της ακτής του Ιονίου, τα Ζαγοροχώρια, το Εθνικό Πάρκο του Βίκου-Αώου, τη ζωντανή πόλη των Ιωαννίνων, τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Νικόπολης και της Δωδώνης, μοναστήρια και εκκλησίες, καθώς επίσης και μικρά χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία κ.λπ.

 

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους, έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, κτισμένα στις κορυφές των βράχων, αποτελούν σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα συνολικά, σήμερα λειτουργούν μόνον τα επτά, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

 

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στην Ήπειρο είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα 18.000 θεατές. Αποτελούσε τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης και κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο (297-272 π.Χ.) που θέλησε με αρχιτεκτονικά μνημεία και οικοδομήματα να στολίσει τις περιοχές του βασιλείου του. Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε και το μικρό θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας.

Το κοίλο του θεάτρου της Δωδώνης τοποθετήθηκε στους πρόποδες του όρους Τόμαρος σε φυσική κοιλότητα ώστε να εκμεταλλευτεί το επικλινές έδαφος, πράγμα που ήταν η συνηθισμένη πρακτική στην κατασκευή των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Η ορχήστρα του θεάτρου δεν είναι ολοκληρωμένος κύκλος και έχει μεγαλύτερη διάμετρο 18,70μ.

Το θέατρο έπαθε απανωτές καταστροφές, ανοικοδομήσεις και διαμορφώσεις στους αιώνες που ακολούθησαν την παρακμή του βασιλείου της Ηπείρου και στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης χρησιμοποιήθηκε ως αρένα. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έπαψε να λειτουργεί. Οι πρώτες ανασκαφές και αναστηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης άρχισαν το 1875 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το θέατρο της Δωδώνης στις μέρες φιλοξενεί κάποιες παραστάσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Απόσταση από Μέτσοβο: 65 χιλ.

Διάρκεια διαδρομής: περίπου 45΄ μέσω Εγνατίας Οδού

Τηλέφωνο: 26510 82287

 

Τα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα ή Γιάννενα είναι κτισμένα στην όχθη της λίμνης Παμβώτιδας και σε υψόμετρο 500 μέτρων. Πρόκειται για μια ζωντανή πόλη που κουβαλάει μια ιστορία αιώνων. Κάθε σοκάκι και πλατεία, κάθε σημείο της πόλης αντηχεί την σπουδαία της παράδοση. Συνδυασμός αναρίθμητων ιστορικών μνημείων και μουσείων με την απίστευτη φυσική ομορφιά του τοπίου αποτελεί εγγύηση για τους επισκέπτες:

 

Η λίμνη και το νησάκι

Είναι σπουδαία πηγή ζωής για την πόλη και η αλιευτική της εκμετάλλευση έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, αποτελεί κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, όπως σκι, κωπηλασία, καγιάκ-κανό κ.α.

Κάθε γωνιά του νησιού είναι πλημμυρισμένη από πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσσια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογα είναι και τα επτά μοναστήρια που υπάρχουν εκεί και ανέδειξαν στο παρελθόν το μέρος σε ένα σπουδαίο χώρο μοναχισμού.

Θα δοκιμάσετε τους λαχταριστούς ασυνήθιστους τοπικούς μεζέδες, όπως είναι τα βατραχοπόδαρα και τα χέλια και θα θαυμάσετε τα διάσημα ασημένια κοσμήματα και τα σκαλιστά αντικείμενα των Γιαννιωτών τεχνιτών.

Στο Νησάκι βρίσκεται το Μουσείο Αλή Πασά, το μέρος όπου θανατώθηκε ο θρυλικός Αλής. Θα δείτε τον οντά του Πασά και τις τρύπες στο Πάτωμα από τις σφαίρες που τον σκότωσαν, τοπικές ενδυμασίες και έγγραφα της εποχής καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά και της κυρά-Φροσύνης.

Ώρες λειτουργίας: 08:00 έως 23:00 κατά την καλοκαιρινή περίοδο και 11:00 έως 18:00 κατά τη χειμερινή.

Εισιτήριο εισόδου: 0,60€

Στο Νησάκι μπορείτε να πάτε με καραβάκια, που ξεκινούν από το Μώλο στα Γιάννενα κάθε μισή ώρα κατά τους θερινούς μήνες από τις 08:00 ως τις 24:00 και κάθε μία ώρα κατά τους χειμερινούς μήνες από τις 08:00 ως τις 22:00. Η διαδρομή διαρκεί δέκα λεπτά και στοιχίζει 1€.

 

Το κάστρο των Ιωαννίνων

Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Μέσα στο Κάστρο αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, εκεί έζησε ο Αλή Πασάς το μεγάλο του έρωτα με την κυρά- Βασιλική, εκεί ερωτεύτηκε την κυρά-Φροσύνη την ερωμένη του γιου του, εκεί δίδαξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, εκεί σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί.

Μέσα στο Κάστρο λειτουργούν επίσης τρία από τα σημαντικότερα μουσεία των Ιωαννίνων, το Βυζαντινό Μουσείο (http://odysseus.culture.gr, Τηλ. : 2651039580) το Δημοτικό Εθνογραφικό (τηλ.: 2651026356) και το Μουσείο Φώτη Ραπακούση (http://www.museumrapakousis.gr, τηλ.: 2651078730, 6972904666) με όπλα από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και τους Βαλκανικούς πολέμους.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στο πάρκο Λιθαρίτσια. Περιλαμβάνει ευρήματα από ολόκληρη την Ήπειρο από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους υστερορωμαϊκούς χρόνους. Θα θαυμάσετε τη σημαντική συλλογή από χάλκινα σκεύη, αντικείμενα μικροτεχνίας του 13ου αιώνα, υπέροχα εκθέματα από τη Δωδώνη, νομίσματα ηπειρωτικών και άλλων αρχαίων ελληνικών πόλεων, ευρήματα από τις ανασκαφές της αρχαίας Αμβρακίας, της σημερινής Άρτας κ.α. Ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι το αρχαιότερο έκθεμα του μουσείου, ένας χειροπέλεκυς Αχελαίας τεχνολογίας (χρονολογείται περίπου 200.000 π.Χ.) και η μαρμάρινη σαρκοφάγος από την αρχαία Φωτική Θεσπρωτίας. (http://www.amio.gr τηλ. 26510 01050).

 

Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων

4 χιλ. από τα Ιωάννινα στην περιοχή Μπιζάνη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία σπήλαια των Βαλκανίων. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.

Μετά το τέλος του πολέμου βρέθηκε στο Πέραμα ο Κωνσταντίνος Κασβίκης, γυμναστής και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος που μαζί με την ομάδα του έβγαλε φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.

Από το γεγονός αυτό έμαθαν για το σπήλαιο ο Ιωάννης και Αννα Πετροχείλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πέραμα και άρχισαν συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου, ώστε να αξιοποιηθεί τουριστικά. Η περιήγηση του σπηλαίου γίνεται σε μικρά γκρουπ με συνοδό – ξεναγό. (Καθημερινά, Σαββατοκύριακο και αργίες 09.00 – 17.00, http://spilaio-perama.gr/web, τηλ. 26510 81521, 26510 81650, 26510 86202).

 

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη

Ο επισκέπτης του Μουσείου Βρέλλη πρέπει να γνωρίζει ότι με την είσοδό του θα γνωρίσει μια νέα εμπειρία, η οποία θα τον γεμίσει δέος αλλά πιθανότατα και λίγο φόβο, εξαιτίας της υποβλητικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Γεγονότα, ιστορικά πρόσωπα και σημεία αναφοράς της Ελλάδας αναδεικνύονται μέσα από τις 36 συνθέσεις, που αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, στο Μπιζάνι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα. (http://www.vrellis.gr, τηλ. 26510 92128)

Web: www.amio.gr

Τηλέφωνο: 26510 01050

 

Πάργα

Η Πάργα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, ανάμεσα στις πόλεις της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, κοντά στον Αχέροντα ποταμό. Η πόλη είναι αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από τον κόλπο, με το Ενετικό κάστρο και μια ατμόσφαιρα νησιού. Πρόκειται για μία από τις πιο γραφικές πόλεις στην Ελλάδα με όμορφες, καθαρές και παρθένες αμμώδεις παραλίες και εκπληκτική θέα στον κόλπο. Επιπλέον, διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό ιστορικών χώρων και αρχαία μυστικιστικά μέρη. Η Πάργα αποτελεί ευχάριστη απόδραση από τα γραφικά νησιά των Παξών, των Αντίπαξων και της Κέρκυρας.

 

Αρχαία Νικόπολη

Η Νικόπολη βρίσκεται στα προάστια της πόλης της Πρέβεζας. Χτίστηκε από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ., για να γιορτάσει τη νίκη του επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στο Άκτιο. Η πόλη αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό καθώς χορηγήθηκαν πολλά οφέλη στους κατοίκους (γη, ελευθερία, κ.λπ.). Ήταν μια όμορφη πόλη με ναούς, θέατρα, γυμναστήρια, αρχοντικά και τα άλλα μνημεία, ενώ αποτελούσε το κέντρο επικοινωνίας μεταξύ Ρώμης και των κτήσεών της.

Σήμερα σώζονται μέρος του σταδίου, τα δύο θέατρα, το αμφιθέατρο, το υδραγωγείο, τα τείχη και ένας μεγάλος βωμός. Το υδραγωγείο της Νικόπολης είναι ένα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα της εποχής εκείνης.

 

Σύβοτα

Τα Σύβοτα είναι ένα γραφικό χωριό στα παράλια του Ιονίου. Απέχει μόλις μισή ώρα από την πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας, την Ηγουμενίτσα, και είναι το πιο γνωστό θέρετρο της περιοχής. Χτισμένα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με καταπράσινους λόφους γύρω από έναν μαγευτικό όρμο, νησάκια που θυμίζουν νορβηγικά φιόρδ, κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες παραλίες (Μεγάλη Άμμος, Μικρή Άμμος, Μπέλλα Βράκα κ.ά.) τα Σύβοτα αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.